Pelimannien tarina
NASTOLAN PELIMANNIEN 40-VUOTISHISTORIIKKI
Syksyllä 1974 kokoontui Nastolan kirkonkylään soittajia kansalaisopiston siipien suojaan. Saapuvilla ollut EHKY:n hommamies Kauko Mantere ilmoitti, että jos kymmenkunta soittajaa liittyy mukaan, saadaan aikaan pelimanniryhmä. Samalla hän lupasi lähettää vetäjäksi monipuolisen ja taitavan muusikon, koska ei itse ehtinyt ottaa ryhmää johtaakseen. Tällainen johtaja saatiinkin sitten Ossi Niinimäestä.
Mutta alku on haettava kauempaa. Kipinä soittotouhusta syttyi oikeastaan jo 1970, kun opettajien pikkujouluun koottiin pilan päiten ” The four candles” –yhtye, jossa sähköurkuja soitti Matti Henell, kitaraa Paavo Koivusaari ja viulua Paavo P Paavilainen. ”Rytmikepissä” näppäili Albin Rämö pohjia. Tämä uusi säestyssoitin esiteltiin uutuutena yleisölle. Sen muodosti pitkä tasamaasuksi, jossa pianolanka oli kielenä ja kurkkupurkki ” kumisijana”. Menestys oli taattu.
Kun sitten varsinainen pelimannitoiminta alkoi, oli joukkoa koolla 10-12 soittajaa. Aluksi oli vaihtuvuutta, mutta vuosien mittaan joukko kiteytyi täydeksi tusinaksi. Tässä pelimannit soittimineen ja mukaantulovuosineen.
Ossi Niinimäki, johtaja : viulu Hanuri, -74 Sirkka Jäntti: harmoni, -74
Paavo Koivusaari : kitara, basso, -74 Paavo Paavilainen : viulu, mandoliini, -74
Matti Rämö: viulu , -74 Raimo Takala: hanuri , -74
Lauri Keskinen : hanuri , -75 Matti Keskinen : viulu, saha , -75
Mikko Vappula : viulu, -75 Päivi Koivusaari : viulu , laulu ,-76
Eero Eskelinen : hanuri, -76 Esko Mahkonen: viulu, -76
Vajaan puolen vuoden toiminnan jälkeen pelimannit saivat varsin vaativan tehtävän: Mahtihäät Nastolan Pajulahdessa. Oli säestettäväksi tanhua, leikkejä, vanhoja tansseja ja hääpurpuri. Siitä selvittiin EHKY:n soittajien avustuksella kunnialla ja kesällä odotti kummikuntavierailu Norbergiin Ruotsiin, jossa pelimannien ryhmän (7 soittajaa) vastuulla olivat runsasohjelmaisen esiintymisen säestykset. Pieni ryhmä Nastolan pelimanneja kävi Euroopan kiertueella EHKY:n soittajina aina Ranskaan asti, jossa soitimme Pariisin katuja kävellen 8 km. Sitä varten piti bassolle rakentaa pyörät, että soitto onnistui kävellessä. Linja-automatkalla soitimme useassa eri maassa.
Suomi soi ja Nastola soi – ohjelmien soitinmusiikista ovat pelimannit vastanneet kesästä 1975 alkaen Nastolassa. Kesäisin pelimanneja onkin riittänyt vähän ” joka lähtöön”. On käyty niin Hämeen Hypyt, Pispalan sottiisit , Sepän soitot, Samuelin poloneesi , että pieninä ryhminä joka vuosi Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla . Sepän soittojen SM-kisoissa tuli pronssimitali seniorisarjassa. Uutena ovat tulleet mukaan Miehikkälän pelimannipäivät. On oltu mukana pelimannikursseilla Pajulahdessa, Ranta-Vaahalassa sekä Tyrvännön Petäyksessä Hattulassa ym.
Lähivuosina on soitettu oman kunnan juhlatilaisuuksissa, seurakunnan tilaisuuksissa ja kirkossa.
Vanhuksia olemme viihdyttäneet usein mm. vanhainkodissa, palvelutaloissa, viimeksi Linnunlaulussa, terveyskeskuksessa sekä Sotaveteraanien tilaisuuksissa ja säestäneet Nastolan maanpuolustusnaisten järjestämien sota-ajan laulujen illoissa.
Vuosien saatossa moni hääpari on saanut tanssia häävalssinsa ja häänsä pelimannien tahdittamina.
Nyt jo edesmennyt Ossi Niinimäki teki useita sovituksia, osan jo aikaisemmin sävellettyyn kansanmusiikkiin, osan omien soittaja-säveltäjien, myös edesmenneiden, Matti Keskisen ja Matti Rämön sävelmiin. Matti Rämön kauniit valssisävelmät Nuoruuden päiviltä, Valkoinen ruusu, Unikuva, Valssi Helenalle sekä Nastolan polkka ovat saaneet suuren suosion. Matti Keskisen viulu helähteli monta kaunista sävelmää kuuluville. Yksi ja toinen pelimanneista muistaa vanhoja sävelmiä ja omaa uuttakin on syntynyt mm: Hannu Lehtoselta ja Markku Heikkiseltä ja myös jo joukostamme poistuneelta Martti Kirjavaiselta,
Yhteistoiminta Nastolan Sekakuoro ry:n kanssa alkoi jo talvella 1975 yhteiskonsertilla Kärkölässä.
Tuloksena yhteistyöstä syntyi äänilevy Kultaseni, joka on saanut hyvän menestyksen ja soi jo viikon sisällä ilmestymisestään yleisradion ohjelmassa.
Oman kasetin –” Siitä vaan se on Nastolan polkkaa” – pelimanniorkesteri valmisti keväällä 1981. Rahallista tukea työlle antoi Päijät-Hämeen maakuntaliitto 3000 mk: n stipendillä. Osa kappaleista koottiin nuottivihkoon v.1982 ja siitä tehtiin oma versio Nastolan koululaisille v. 1997 Hämeen taidetoimikunnan avustuksella.
V. 1996 syntyi toistaiseksi viimeisin kasetti ja cd-levy” Nastolan Kukkaset”; järviemme kunniaksi. Kansikuvaksi valittiin valokuvataiteilija Erkki Hämäläisen kangasvuokot, joka pari viikkoa myöhemmin valittiin Nastolan kukkaseksi. Kunnan apurahaa on saatu useana vuotena eri tapahtumiin.
Yhteistyö ”Elman tyttöjen” kanssa toimi hyvin vuosikausia ja tuotti pelimanniryhmälle useita esiintymismatkoja ulkomaille: mm. Norberbiin Ruotsiin, Papenburgiin Saksaan, Natternbachiin Itävaltaan, Dolny Dubnikiin Bulgariaan., sekä useille paikkakunnille Suomessa.
Pienellä säestysryhmällä Pelimannit kävivät Lahden tanhuajien Koukkuringin kanssa Itävallassa , Stainsissa, Kanadan Thunder Bayssa sekä Viron Tallinnassa ja Pärnussa.
Osa pelimanneista kuuluu myös Nastolan Mieskuoroon, joten yhteistyö sinnepäin on käynyt luontevasti.
Alla kuva 90-luvulta
Soittajia on ollut 40 vuoden aikana eri vuosina yhteensä yli 50, joista pitkälti toistakymmentä on jo edesmennyt. 80-luvulta alkaen ovat joukkoomme tulleet toiset lyhyemmäksi toiset pidemmäksi ajaksi mm.
viulistit Risto Ryynänen, Jaakko Huttunen ja Jussi Kerttula. Hanureihin Väinö Antila, Maurits Hytönen, Pentti Tiilikainen, Aimo Kotokorpi ja Valte Asp. Rumpuihin Pertti Broman, Petteri Henttonen, Ossi Vuorinen, Vili Harju ja viimeksi Jukka Jäkälä. Trumpettiin pelimannien nykyinen puheenjohtaja Hannu Lehtonen, sekä viimeksi Matti Tamminen. Bassoon Vesa Harju,
Ensimmäinen laulusolisti oli Päivi Koivusaari ja myöhemmin Satu Suutarinen, Seija Kulmalahti-Paukku, Kalervo Heponiemi, Matti Virkki ja nykyisin Martti Kuosmanen. Uusin kitaransoittajamme on Eero Ojala. Mandoliinia ovat soittaneet Martti Kuosmanen ja viimeksi Rauno Honkanen, joka soittaa myös bassoa ja kitaraa. Uusin jäsen joukossa on rumpali Pekka Pekkola.
Menneinä vuosina pelimannien tanssisoitto oli kovin kysyttyä lähipaikkakunnilla.
Pelimanneja ovat johtaneet yli 20 vuotta Ossi Niinimäki, lyhyen ajan Jan Dobrowolski sekä viimeksi vuodesta 2004 alkaen muusikko Markku Heikkinen. Hän on säveltänyt ja sovittanut orkesterille kymmeniä pelimannikappaleita sekä tanssimusiikkia. Tässä konsertissa Syväri-valssi on hänen käsialaansa.
Nastolan pelimannit ovat juhlineet 5 vuoden välein toimintaansa, kutsuen naapurikuntien pelimanneja myös esiintymään, sillä heidän kanssaan on ollut paljon yhteistoimintaa EHKY:n merkeissä. Nyt päätimme 40-vuotisjuhlassamme soittaa vain sota-ajan lauluja 75 vuotta sitten päättyneen talvisodan muistoksi.
Pelimannit kutsuvat samalla sotiemme veteraaneja kuuntelemaan heille tuttua musiikkia. Tarvittavaa kuljetusapua tarjoaa LC Nastola.